perjantai 28. syyskuuta 2012

Naistutka 2000 – minne naiset menneet on?

Viikolla eksyin keskusteluun, jossa yhtenä argumenttina esiin nousi, että datajournalismista tulisi tehdä kansantajuista ja suosittua. Ratkaisumalliksi ongelmaan ehdotimme, että datajournalismin tulisi käsitellä seksiä tavalla tai toisella, koska se tunnetusti myy.

Ihan siihen ei nyt vielä päästä, mutta tässä jokaiselle opiskelupaikkakuntaansa pohtivalle nuorelle miehelle (sexism intended) työkalu, joka tekee valinnasta helppoa. (Kuva 1)

Antakaa minun esitellä....

Naistutka 2000
  – minne naiset menneet on?

Naistutka 2000 kertoo, että naisia on etelän suurissa keskuksissa. Kaupungeissa on kuitenkin eroja. (Kuva 1)
Yleisestihän meillä Suomessa on ihan hyvä tilanne, koska naisia on yli 100 000 miehiä enemmän. Tämä johtuu osittain naisten pidemmästä odotetusta eliniästä. Naisilla 0-vuotiaan ennakollinen elinajanodote on tällä hetkellä 83,2 ja miehillä 76,7 vuotta. (Lähde)

Päivitys 29.9.2012

Sottungassa tilanne on optimaalisin sillä sadan ihmisen kunnassa on tasan 50 naista ja 50 miestä. Kyseessä on muuten myös asukasluvultaan Suomen pienin kunta. Ilmeisesti pienessä kunnassa asiat on helpompi järjestää kuntoon asian osalta. Sottungan alapuolelle sijoittuu Jalasjärvi ja yläpuolelle Siilinjärvi missä naisia siis on juuri ja juuri enemmän kuin miehiä.

Kommenteissa on toivottu siviilisääty sekä ikäjakauman tietojen lisäämistä visualisointiin. Jääköön nähtäväksi jos nämäkin tiedot kävelisivät vastaan jossain vaiheessa. Toki olisi hieman ikävää huomata parikymppisenä, että pääosa naisvaltaisuudesta koostuu oman ikähaitarin ulkopuoltelta tai pelkästään jo parisuhteessa elävistä vastakkaisen (tai saman) sukupuolen ihmisistä.

Data visualisointiin löytyi väestörekisterikeskukselta ja tiedot on päivitetty 31.8. Käyttämäni .csv-muotoinen data, jossa on laskettu suhdeluvut, on ladattavissa Dropbox-palvelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti